Miód rzepakowy
Miód rzepakowy ma łagodny, prawie niewyczuwalny zapach kwiatów rzepaku, jasną słomkową barwę i delikatny, neutralny smak. Szybko krystalizuje w strukturę drobnoziarnistą – jego stała konsystencja przypomina aksamitną pastę. Miód rzepakowy jest stosowany w leczeniu przeziębień i chorób wątroby. Wspomaga układ krwionośny i nerki. Uzupełnia niedobory wapnia, magnezu i żelaza. To jedna z najwcześniejszych w roku rodzimych odmian miodu. Kwiaty rzepaku wykorzystywane do jego produkcji, kwitną już na przełomie kwietnia i maja. Miód rzepakowy zawiera duże ilości cukrów tj. glukozy – na poziomie 50–52%, fruktozy na poziomie – 45–47% i jedynie 0,2–1% sacharozy. Nie należy się spodziewać, że miód rzepakowy jest niskokaloryczny. Zawiera niemal tyle samo kalorii co cukier tj. ok. 340 kcal w 100 g. Ten rodzaj miodu jest bardzo słodki.
Główne właściwości lecznicze miodu rzepakowego:
-
Leczy przeziębienia o podłożu bakteryjnym i zapobiega ich występowaniu
-
Wspomaga leczenie chorób wątroby oraz dróg żółciowych
-
Regeneruje i chroni układ kostny
-
Wspomaga pracę nerek
-
Chroni i regeneruje układ krwionośny i serce
-
Uzupełnia niedobory: wapnia, magnezu, żelaza
Miód rzepakowy wzmacnia i regeneruje organizm. Między innymi z tego powodu warto na stałe włączyć go do diety osób w podeszłym wieku. Potwierdzono także pozytywne działanie na pracę wątroby oraz nerek i pęcherzyka żółciowego.
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy to najbardziej popularna i najczęściej spożywana w Polsce odmiana miodu. Ma on bardzo zróżnicowany smak w zależności od tego, z nektaru jakich kwiatów został wyprodukowany przez pszczoły. Jego barwy też nie można jednoznacznie określić – może być jasna, słomkowa ale też ciemno herbaciana. Antybiotyczne właściwości miodu wielokwiatowego są na średnim bądź niskim poziomie. Jest jednak niezastąpiony w walce z alergiami wziewnymi. Można śmiało stwierdzić, że jego właściwości zdrowotne skupiają się na wspomaganiu leczenia nieżytu alergicznego nosa (kataru siennego) i astmy oskrzelowej. Miód wielokwiatowy jest źródłem: krzemu, który działa odbudowująco na skórę i struktury kostno-stawowe a także pomaga wzmocnić włosy i paznokcie, prowitaminy A, która odpowiada za właściwe widzenie – jej niedobór powoduje „kurzą ślepotę” tzn. osłabienie widzenia po zmroku oraz uszkodzenie wzroku.
Miód wielokwiatowy znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu i wspomaganiu leczenia chorób alergicznych dróg oddechowych takich jak:
-
astma oskrzelowa atopowa (alergenna)
-
katar sienny czy inaczej
-
alergiczny nieżyt nosa (pyłkowica)
Ciemniejsze odmiany miodu wielokwiatowego mają silniejsze właściwości inhibinowe, dlatego są skuteczniejsze w leczeniu grypy i sezonowych przeziębień oraz chorób dolnych dróg oddechowych niż miód wielokwiatowy jasny (wiosenny). Obydwa rodzaje miodu z uwagi na dużą zawartość glukozy i fruktozy, które stanowią łatwoprzyswajalne źródło energii sprawdzają się także jako środek regenerujący w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.
Miód akacjowy
Miód akacjowy zwalcza wirusy, leczy zapalenia gardła, ma działanie wspomagające w kuracji chorób układu moczowego. Ma silne właściwości antybakteryjne. Znajduje też zastosowanie przy leczeniu antybiotykami, gdyż chroni układ pokarmowy przed drażniącym działaniem tych silnych leków. Miód akacjowy to pokarm, uczniów i osób, które pracują fizycznie. Ale uwaga! Odradza się jego stosowanie u osób z cukrzycą, bo ma wysoki indeks glikemiczny.
Działanie miodu akacjowego:
-
ma silne właściwości antywirusowe (np. leczy zapalenia gardła)
-
wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych
-
chroni układ pokarmowy przed podrażnieniami przy przyjmowaniu antybiotyków
-
działa moczopędnie i wspomaga leczenie zapalenia pęcherza i innych chorób układu moczowego
-
znajduje zastosowanie w żywieniu sportowców, uczniów i osób, które podejmują duży wysiłek fizyczny
Miód akacjowy ma bardzo silne działanie wzmacniające organizm.Miód akacjowy jedzony w czystej postaci ma działanie świetnie łagodzące ból gardła i działa znacznie skuteczniej niż dostępne tabletki do ssania. Niestety, miód akacjowy ma wysoki indeks glikemiczny, więc osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą muszą szczególnie uważać. Nie mogą one jeść miodu w dużych ilościach, bo to wpłynie natychmiast na zaburzenia poziomu cukru we krwi. Wartość kaloryczna miodu akacjowego jest podobna do innych gatunków. W 100 gramach tego przysmaku kryje się około 320-350 kalorii.
Miód lipowy
Właściwości lecznicze miodu lipowego warto wykorzystać w sezonie przeziębień o podłożu bakteryjnym i wirusowym a także panującej grypy. Znajduje on zastosowanie głównie w leczeniu schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych – polecany jest wspomagająco w przypadku zapalenia oskrzeli i płuc a to z uwagi na dużą zawartość lizozymu – enzymu o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe i łagodzące kaszel. O tym, na co jeszcze pomaga miód lipowy, przeczytasz w naszym opracowaniu. Zapachu miodu lipowego nie da się pomylić z żadną inną odmianą miodu – to po prostu aromat kwitnących lip. W smaku dość ostry i lekko gorzkawy, wywołuje charakterystyczne drapanie w gardle. Z uwagi na swoje właściwości lecznicze jest jedną z najbardziej pożądanych i poszukiwanych odmian miodu w Polsce.
Jak czytamy w opracowaniach naukowych, miód lipowy charakteryzuje się silnym działaniem antybiotycznym. Zwyczajowo stosowany jest w przeziębieniach, grypie, zapaleniu płuc i oskrzeli. Ma on działanie:
-
napotne
-
przeciwgorączkowe
-
przeciwkaszlowe
-
przeciwskurczowe
-
wykrztuśne (rozrzedza wydzielinę oskrzelową)
Terapia miodem – w tym lipowym – niweluje uczucie suchości w gardle, pomaga odpowiednio nawilżyć śluzówki, jak również wspomaga ustąpienie wycieków ropnych. Podczas kuracji zauważono zatrzymanie objawów takich jak kaszel, katar, ból gardła i głowy. Nastąpiło też polepszenie nastroju oraz stabilizacja temperatury ciała.
Miód faceliowy
Miód faceliowy pomaga w leczeniu anemii, bo zawiera duże ilości żelaza i magnezu. Wzmacnia odporność, wspomaga w walce z grypą, przeziębieniem a także astmą oskrzelową. Ma łagodny, tradycyjny miodowy smak.
Działanie i właściwości miodu:
-
wspomaga leczenie anemii – zawiera dużo żelaza i magnezu
-
wzmacnia odporność
-
leczy przeziębienia i stany grypopodobne
-
pomaga leczyć astmę oskrzelową
-
ma pozytywne działanie na układ pokarmowy, wzmacnia i chroni wątrobę
-
neutralizuje szkodliwe działanie wszelkiego rodzaju używek, jak herbata, kawa, alkohol czy papierosy
Miód faceliowy jest prawdziwą ucztą dla zmysłów – pięknie pachnie i wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. To jednak oczywiście nie wszystko. Miód faceliowy to też prawdziwa skarbnica niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu pierwiastków i witamin.
Nie wahaj się sięgnąć po miód faceliowy także w przypadku chorób górnych dróg oddechowych – nie tylko przeziębienia i grypy, ale i poważniejszych schorzeń, takich jak astma oskrzelowa. Wypróbuj pozytywne działanie miodu faceliowego na układ pokarmowy – miód ten pomaga łagodzić przebieg chorób tego ustroju i niezawodnie chroni oraz wzmacnia wątrobę.
Miód gryczany
Miód gryczany ma silne właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwutleniające. Ponadto jest stosowany w leczeniu anemii z uwagi na dość dużą zawartość łatwo przyswajalnego przez organizm żelaza. Ma również właściwości wzmacniające układ odpornościowy i zwalcza miażdżycę. Miód gryczany ma charakterystyczny mocny, lekko cierpki smak i zapach gryki i jest nieco mniej słodki od innych odmian. Jest to jeden z ciemniejszych gatunków polskich miodów. Pszczoły produkują go w lipcu i sierpniu.
Miód gryczany jest zdaniem naukowców jedną z najwartościowszych odmian polskiego miodu. Wykazuje on następujące właściwości m.in.:
-
działa silnie przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, antybiotycznie
-
z uwagi na zawartość łatwo przyswajalnego żelaza stosowany jest jako środek wspomagający w walce z anemią,
-
zawartość magnezu powoduje, że poleca się go w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego
-
przeciwdziała miażdżycy, oczyszcza naczynia krwionośne ale też wzmacnia je i uelastycznia
Miód gryczany z uwagi na silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne może być stosowany także do leczenia ran odleżynowych i żylakowych. Stwierdzone właściwości miodu gryczanego stwarzają także możliwość stosowania go w przypadku chorób wewnętrznych takich jak stany zapalne żołądka i dwunastnicy.
W miodzie gryczanym odnajdziemy bogatą zawartość rutyny. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów. Stanowi on składnik wielu leków, suplementów diety oraz kosmetyków.
Miód spadziowy
Miód spadziowy występuje w dwóch odmianach. Iglasty – o łagodnym smaku, z delikatną nutą żywicy, jest bardzo ciemny, w Polsce produkowany głównie ze spadzi z sosen i świerków. Miód spadziowy liściasty – na początku jest jasny, z upływem czasu i pod wpływem tlenu i światła – ciemnieje. Produkowany jest przede wszystkim ze spadzi klonowej, brzozowej czy bukowej. Skorzystaj z leczniczych właściwości miodu spadziowego, jeśli męczą Cię nawracające infekcje górnych dróg oddechowych.
Miód spadziowy, jako jedyny rodzaj miodu, nie jest produkowany z nektaru, który pszczoły zbierają z kwiatów. Z czego więc powstaje miód spadziowy? Wytwarzany jest przez pszczoły ze spadzi, która jest wydaliną mszyc żerujących na roślinach. Mszyce wysysają sok z roślin, z którego pobierają tylko potrzebne im białko, a w swoich wydalinach pozostawiają wszystkie cukry.
Ten rodzaj miodu jest wyjątkowo skuteczny w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób dróg oddechowych. Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i wykrztuśne. Jest pomocny w leczeniu wszelkich przeziębień, ale także poważnych chorób, jak zapalenie oskrzeli czy płuc.
Miody spadziowe potrafią także przeciwdziałać miażdżycy naczyń krwionośnych, wspomagając tym samym pracę serca. Dzieje się tak, ponieważ miód spadziowy zawiera ogromne ilości flawonoidów. Poleca się go więc także przy wszelkich nieprawidłowościach pracy układu nerwowego.
Miód nektarowo-spadziowy, leśny
Miód leśny to miód nektarowo-spadziowy łączący zalety obydwu tych gatunków miodu. Spadź i nektar z których jest produkowany miód leśny, pochodzą z lasów, gdzie rośliny są mniej narażone na działania szkodliwych związków chemicznych czy zanieczyszczeń powietrza. Właśnie dlatego miód leśny jest tak bardzo ceniony.
Oto najważniejsze cechy miodu leśnego:
-
produkowany ze spadzi i nektaru leśnych roślin, które nie są poddawane działaniu sztucznych nawozów i zanieczyszczeniom
-
łączy właściwości miodu spadziowego i nektarowego
-
wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
-
działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie
-
eliminuje działanie wolnych rodników, działa antynowotworowo
Ten gatunek miodu łączy w sobie właściwości wielu innych odmian. Wszystko to właśnie dlatego, że początkowy materiał to zarówno spadź, jak i nektar pochodzących z różnych źródeł. Zatem, ten uniwersalny miód można z powodzeniem stosować w przypadku wielu dolegliwości.
Świetnie sprawdzi się, tak jak każdy inny gatunek, w okresach rekonwalescencji, podnosząc ogólną kondycję i wydolność organizmu. Znacząco wpłynie na formę fizyczną i psychiczną u wszystkich osób wyczerpanych ciężką i intensywną pracą fizyczną jak i umysłową.
Ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne świetnie sprawdzi się w stanach wszelkich infekcji i chorób górnych dróg oddechowych. Działa dobroczynnie na układ krążenia i efektywnie wzmacnia pracę serca.
Miód nawłociowy
Nawłoć, to roślina jesienna. Jest na tyle ekspansywna, by błyskawicznie zasiedlać tereny nieużytkowane rolniczo. Kwitnie wczesną jesienią. Pszczoły chętnie korzystają z jej nektaru przerabiając go na wyjątkowy miód. Miód nawłociowy stosuje się na poprawę ukrwienia kończyn dolnych, nerek oraz pozostałych narządów wewnętrznych. Sprawdza się przy leczeniu problemów dróg moczowych z kamicą nerkową włącznie. Działa moczopędnie. Poprawia wydzielanie żółci. Działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, poprawia działanie układu krążenia, a dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym poprawia działanie mięśnia sercowego.
Działania lecznicze miodu nawłociowego:
-
regeneruje wątrobę
-
przeciwzapalny
-
przeciwzakrzepowy
-
odtruwający, antyseptyczny
-
regeneracyjny
-
wspomaga pracę serca i układu krążenia
-
zwiększa ukrwienie narządów wewnętrznych, m.in nerek
-
łagodzi stres
Ma działanie odtruwające. Pomaga usuwać szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu, ale też odtruwa organizm z toksyn po alkoholu, papierosach, kawie czy herbacie. Ma silne działanie bakteriobójcze i antyseptyczne przez co jest szczególnie polecany osobom narażonym na działanie stresu lub osłabionych fizycznie.